07 maj Varme hveder med sødt kryddersmør
Ingredienser
Varme hveder
(12 stk.)
20 g gær
3½ dl sødmælk
1 æg
50 g sukker
2 tsk stødt kardemomme
1 tsk salt
75 g blødt smør
650 g hvedemel
Sødt kryddersmør:
150 g blødt smør
1 spsk vaniljesukker
1 tsk stødt kanel
½ tsk stødt kardemomme
1 knivspids salt
Sådan gør du
Varme hveder
Smuldr gæren, og opløs den i mælken.
Rør æg, sukker, kardemomme, salt, smør og det meste af hvedemelet i. Ælt dejen grundigt i en røremaskine i ca. 10 minutter, til den er glat og blank. Tilsæt evt. resten af melet, hvis dejen er meget klistret.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen hæve på køl i mindst 8 timer (gerne op til 12 timer).
Hæld dejen ud på et ganske let meldrysset bord, og del den i
12 lige store stykker. Form dejstykkerne til runde boller.
Smør bageformen med lidt smør, og beklæd den med bagepapir. Fordel bollerne i formen med lidt afstand imellem, så der er plads til, at de kan hæve sammen. Dæk bageformen med et viskestykke og lad bollerne hæve lunt i 2 timer, til de er hævet sammen og til dobbelt størrelse.
Tænd ovnen på 200 °C. Bag bollerne i ovnen i 18-20 minutter, til de har fået en flot mat og let mørk overflade og er gennembagte. Afkøl hvederne i formen på en rist.
Sødt kryddersmør:
Rør det bløde smør sammen med vaniljesukker, kanel,
kardemomme og salt. Anret smørret i en skål, og sæt det
på køl indtil servering.
Servering:
Flæk hvederne, og spis dem helt friskbagte eller rist dem
gyldne på en brødrister eller i ovnen. Servér dem med sødt kryddersmør.
Tip: Vil du hellere bage dine hveder samme dag, kan du skrue mængden af gær op til 30 g. Lad i så fald dejen hæve lunt i først 1 time og derefter efterhæve 1 time i formen, inden de bages.