09 jan Skaktærte
Ingredienser
Mørk og lys mørdej
Mørk:
75 g blødt smør
50 g flormelis
2 spsk kakao
1 knivspids salt
1 æggeblomme
25 g mandelmel
125 g hvedemel
Lys:
75 g blødt smør
50 g flormelis
¼ tsk vaniljepulver
1 knivspids salt
1 æggeblomme
25 g mandelmel
125 g hvedemel
1 tærteform med løs bund, 20 cm. i diameter
Chokolade-pære-fyld
75 g marcipan
75 g sukker
75 g blødt smør
1 stort æg
40 g mørk chokolade 60 %
½ spsk kakao
1 knivspids salt
2 pærer
Sådan gør du
Mørk og lys mørdej
Mørk mørdej: Rør smør, flormelis, kakao og salt sammen. Rør æggeblomme i. Tilsæt mandel- og hvedemel, og ælt dejen forsigtigt sammen. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
Lys mørdej: Rør smør, flormelis, vaniljepulver og salt sammen. Rør æggeblomme i. Tilsæt mandel- og hvedemel, og ælt dejen forsigtigt sammen. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
Rul den mørke mørdej tyndt ud på et meldrysset bord, og beklæd en tærteform med løs bund (20 cm) med dejen. Skær overskydende dej fra, og gem det på køl. Sæt tærtebunden i fryseren, mens du laver fyldet og dejlåget.
Skakternet låg
Rul den lyse og resten af den mørke mørdej tyndt ud på et meldrysset bord. Skær de to slags mørdej ud i tern, som måler 3 x 3 cm. Placér ternene i et skakmønster på et stykke bagepapir, så de danner en firkant med 49 tern (7 x 7 tern). Læg dejlåget på køl.
Chokolade-pære-fyld
Pisk groftrevet marcipan, sukker, smør og æg sammen i en skål. Hak og smelt chokoladen, og rør den i mazarinmassen sammen med kakao og salt.
Skræl pærerne, fjern kernehuset, og skær dem i små tern. Vend pærerne i mazarinmassen.
Tænd ovnen på 175°. Fordel chokolade-pære-fyldet i den kolde tærtebund.
Tag det skakternede dejlåg ud fra køl, og stik den ud i en cirkel på 20 cm i diameter, så den passer med størrelsen på tærten. Læg dejlåget oven på tærten, og tryk kanterne forsigtigt sammen. Bag tærten i ovnen i 25-30 minutter, til den er gylden og gennembagt. Afkøl tærten på en rist.
Løft forsigtigt tærten op af formen ved hjælp af den løse bund. Anret tærten på et serveringsfad.
Tærten rækker til 8 personer.
Opskriften er tidligere bragt i magasinet BoligLiv.
Fotograf Betina Hastoft.