Pull apart-brød med kanel og kardemomme

Ingredienser

Pull apart-brød

2½ dl sødmælk
25 g gær
35 g sukker
1½ tsk- stødt kardemomme
½ tsk. salt
390 g hvedemel
75 g blødt smør

Kanelfyld:
75 g blødt smør
35 g sukker
2½ tsk. stødt kanel

Pensling og drys:
5 g kardemommefrø
2 spsk rørsukker
1 æg til pensling

Sådan gør du

Pull apart-brød

Lun mælken, til den er lillefingervarm. Smuldr gæren, og rør den ud i mælken. Tilsæt sukker, kardemomme, salt og det meste af hvedemelet, og ælt dejen godt sammen. Tilsæt det bløde smør lidt ad gangen, og ælt det grundigt ind i dejen – gerne på en røremaskine i ca. 10 minutter, til dejen er blød og smidig. Tilsæt det sidste hvedemel om nødvendigt. Dæk skålen med dej til med et rent og fugtigt viskestykke, og lad den hæve lunt i 45 minutter.

Kanelfyld: 

Rør smør, sukker og kanel sammen i en skål til en ensartet masse.

Rul dejen ud til en stor firkant på ca. 40 x 30 cm. Smør kanelfyldet ud på dejen i et jævnt lag. Skær dejen ud i 4 lange strimler på den aflange led, og læg dem oven på hinanden. Skær den lange bunke med dejstrimler i 4-5 stykker, så du får små bunker med flere lag. Vend bunkerne på højkant, og sæt dem tæt sammen i en smurt brødform (1½ liter). Lad brødet efterhæve tildækket i 45 minutter.

Pensling og pynt: 

Tænd ovnen på 175°. Stød kardemommefrøene i en morter, og bland dem sammen med rørsukker. Pensl brødet med sammenpisket æg, og drys med kardemommesukker. Bag brødet på den nederste rille i ovnen i ca. 35 minutter, til det er gyldent og gennembagt. Afkøl brødet i formen i 10 minutter, før det vendes ud og afkøler helt på en rist.

Træk brødet fra hinanden i rustikke skiver, og servér evt. med koldt smør.

Bemærk!

Opskriften er oprindeligt udviklet til magasinet BoligLiv. Billedet er taget af fotograf Betina Hastoft.