Pistaciesnitter

Ingredienser

Mørdej

100 g blødt smør
60 g flormelis
1 knivspids salt
½ æg
25 g grønne, usaltede pistacienødder
175 g hvedemel
en firkantet bageform, ca. 18 x 28 cm

Pistaciemasse

75 g grønne, usaltede pistacienødder
50 g mandelmel
125 g blødt smør
125 g sukker
2 små æg
50 g grøn pistaciemasse (fx fra Odense Marcipan)
2 spsk. citronsaft
1 spsk. mandellikør, fx Amaretto

Karamelganache

150 g karamelchokolade, (Dulcey fra Valrhona eller Amber fra Summerbird)

3/4 dl piskefløde

10 g glukosesirup

1 knivspids salt

Sådan gør du

Mørdej

Rør det bløde smør sammen med flormelis og salt. Tilsæt æg, og rør rundt. Blend pistacienødderne til fint mel i en blender eller foodprocessor, og rør det i dejen sammen med hvedemel. Saml dejen med hænderne, uden at ælte for meget. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.

Rul mørdejen ud til en firkant, der passer i størrelsen med din form. Jeg har brugt en firkantet form, der måler 18 x 28 cm. Læg bagepapir i formen, og læg mørdejen ned i formen. Tryk den blot let ned i formen med fingrene, så den dækker bunden i et jævnt lag. Sæt bunden på køl, mens du laver pistaciemassen.

Pistaciemasse

Blend pistacienødderne til fint mel i en blender eller foodprocessor. Bland pistaciemel, mandelmel, smør, sukker, æg, pistaciemasse, citronsaft og likør i en skål, og pisk det sammen til en jævn masse. Fordel pistaciemassen oven på mørdejsbunden, og glat overfladen med bagsiden af en ske.

Tænd ovnen på 175°. Bag pistaciekagen i ovnen i 25 minutter, til den er let gylden. Afkøl den på en rist, og sæt den herefter på køl, til den er helt kold – ca. 2 timer, gerne længere.

Overtræk

Hak chokoladen fint, og hæld den i en skål. Kog fløde og glukosesirup op i en gryde, til det når kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen i skålen, og lad det stå i 1-2 minutter. Rør rundt med cirkelbevægelser i midten af skålen med en dejskraber, til chokoladen smelter, og ganachen samler sig og bliver blank. Rør en smule salt i.

Hæld ganachen ud på kagen i et jævnt lag, og drys evt. med lidt ekstra finthakkede pistacienødder. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer, gerne længere.

Servering

Skær den kolde kage i aflange, smalle snitter, og opbevar dem på køl indtil servering. De holder sig fint på køl i 2-3 dage og kan også sagtens fryses.