15 jan Koldhævede durumboller
Ingredienser
Koldhævede durumboller
15 g gær
3½ dl lunkent vand
1 tsk. sukker
1 spsk. olivenolie
175 g durummel
300 g manitoba hvedemel
12 g salt
Lidt olie til skålen
Lidt durummel til drys
Sådan gør du
Koldhævede durumboller
Smuldr gæren i en røreskål, tilsæt lunkent vand og sukker, og rør det sammen.
Tilsæt olie, durummel, manitoba hvedemel og salt, og ælt dejen grundigt sammen på en røremaskine i ca. 10 minutter, til dejen er helt glat og smidig. Start med at ælte dejen ved middellav hastighed, og skru herefter op til høj hastighed de sidste par minutter af æltetiden. Hvis dejen stadig klistrer lidt, kan du tilsætte en smule mere hvedemel.
Hæld dejen over i en oliesmurt skål, og vend den gerne lidt rundt i olien. Dæk skålen med husholdningsfilm og et låg, og lad den hæve ved stuetemperatur i 30 minutter. Sæt herefter dejen på køl i mindst 8 timer (eller til næste dag).
Tag dejen ud fra køl, og hæld den ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 9-10 stykker, og form dem til runde boller ved hjælp af lidt durummel eller olie på hænderne, så de ikke klistrer for meget.
Fordel durumbollerne på en bageplade med bagepapir, dæk dem med et rent og fugtigt viskestykke, og lad dem hæve lunt i 1 time. Hvis de ikke hæver lunt, skal de hæve i 1½ time.
Tænd ovnen på 225°. Pensl bollerne med vand, og drys lidt durummel over bollerne. Bag bollerne i ovnen i ca. 15 minutter, til de er let gyldne og gennembagte. Afkøl dem på en rist, og servér dem lune og friskbagte.
Tip: Servér bollerne til morgenmad og brunch, eller brug dem som italienske sandwichboller fx med fyld af rucola, pesto og parmaskinke.
Drys bollerne med hvid birkes i stedet for durummel, og servér dem som rundstykker.