Hasselnøddetærte med kaffekaramel

Ingredienser

Mørdej

75 g blødt smør
50 g flormelis
1 knivspids salt
½ æg
25 g mandelmel
125 g hvedemel

1 tærtering eller tærteform med løs bund, 20 cm. i diameter

Hasselnøddefrangipane

50 g blødt smør
50 g lyst rørsukker
1 æg
1 knivspids salt
25 g mandelmel
25 g hasselnøddemel

Kaffekaramel

150 g karamelchokolade, fx Dulcey fra Valrhona eller Gold fra Callebaut
3/4 dl piskefløde
1/4 tsk. vaniljepulver
15 g stærk, friskbrygget kaffe
1 knivspids salt

Sådan gør du

Mørdej

Rør blødt smør, flormelis og salt sammen i en skål. Rør æg i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og rør dejen sammen uden at ælte den for meget. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.

Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd tærteringen med dejen, så den dækker formens bund og kanter. Tænd ovnen på 175°. Prik bunden med en gaffel, og bag bunden i ovnen i 10 minutter.

Hasselnøddefrangipane

Pisk alle ingredienserne til frangipanen sammen i en skål. Smør den ud i den varme tærtebund i et jævnt lag, og sæt tærten tilbage i ovnen. Bag den i ca. 15 minutter, til den er gylden og fyldet er fast. Afkøl tærten på en rist.

Kaffekaramel

Hak karamelchokoladen, og smelt den forsigtigt ved lav varme i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen. Tag skålen af varmen.

Hæld fløde, vaniljepulver og friskbrygget kaffe i en lille gryde, og varm det op til kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen, og rør med cirkelbevægelser i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver flot blank. Smag til med en smule salt.

Fyld tærten op med kaffekaramel, og sæt den på køl i mindst 3 timer – gerne til næste dag.

Servering

Pynt tærten efter fri fantasi, fx som her med lidt smeltet karamelchokolade, hakkede hasselnødder og spiseligt guldstøv.

Tærten rækker til ca. 8 personer.