29 sep Fransk æbletærte med mandelcreme
Ingredienser
Mørdej
75 g blødt smør
50 g flormelis
½ vaniljestang
1 knivspids salt
½ æg
25 g mandelmel
130 g hvedemel
1 tærteform med løs bund, 20 cm. i diameter
Mandelcreme
65 g blødt smør
100 g lyst rørsukker
½ vaniljestang
1 knivspids salt
1 æg
65 g mandelmel
1½ spsk. mandellikør, fx Amaretto
Æblefyld
2 æbler
1 spsk. mandelflager
1 tsk. lyst rørsukker
Pensling og pynt
2 spsk. abrikosmarmelade
Evt. rød skovsyre
Sådan gør du
Mørdej
Rør blødt smør, flormelis, vaniljekorn og salt sammen i en skål. Rør æg i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og rør dejen sammen uden at ælte den for meget. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord, og beklæd tærteformen med dejen. Stil tærtebunden i fryseren i 1 time.
Mandelcreme
Pisk smør, rørsukker, vaniljekorn og salt sammen med en elpisker. Tilsæt ægget, og pisk det sammen. Rør mandelmel og mandellikør i dejen, til en ensartet og jævn creme. Smør mandelcremen jævnt ud i bunden af den kolde tærte.
Æblefyld
Tænd ovnen på 175°. Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i tynde skiver. Fordel æbleskiverne oven på mandelcremen i et cirkulært mønster. Drys med mandelflager og rørsukker.
Bag tærten i ovnen i 30-35 minutter, til den er gylden, og tærtebunden er gennembagt. Afkøl tærten på en rist.
Pensling og pynt
Smelt abrikosmarmeladen i en lille gryde, til den er flydende. Pensl tærtens overflade med den smeltede marmelade, mens tærten stadig er varm, og sæt herefter tærten på køl indtil servering. Pynt evt. med røde skovsyreblade.
Tærten rækker til 6-8 personer.